Av Nils-Petter Enstad
I år er det henholdsvis 90 og 85 år siden to av historiens mest kjente gospelsanger ble skrevet, nemlig «Take my Hand, Precious Lord» og «Peace in the Valley». Begge ble skrevet av Thomas Dorsey (bildet), som også kalles «Gospelmusikkens far».
Thomas Dorsey levde fra 1899 til 1993. Han var opprinnelig bluespianist, og på 1920-tallet var han en av de ledende på sitt felt i Chicago. Han akkompagnerte flere av samtidens mest kjente bluessangere, og han også sanger for dem. Han tjente penger som gress, og i pakt med den nøysomme oppdragelsen han hadde fått som sønn av en fattig baptistprest, satte han pengene i banken.
Dette førte til at han ble ruinert i det store bankkrakket i 1932.
Samtidig ble han rammet av en mye større tragedie da hans kone Nettie døde i barselseng, sammen med den lille gutten hun hadde satt til verden en time før. Etter mange års barnløst ekteskap, skulle de endelig ble foreldre.
Det var i denne situasjonen han skrev «Take my hand, Precious Lord».
Nå tok han farvel med show business for godt. Han tok i stedet på seg ansvaret for sangkoret til Pilgrim Baptist Church i Chicago.
Her utviklet han en helt ny form for kristen sang og musikk, som han ga betegnelsen «gospel».
«Peace in the Valley»
Fem år etter at han hadde skrevet «Take my hand», skrev Thomas Dorsey den andre av sine to mest kjente gospelsanger.
Det var «Peace in the Valley».
Den skrev han opprinnelig skrev for Mahailia Jackson, men det er nok Elvis Presley som har det sterkeste eierskapet til denne sangen.
Elvis framførte den offentlig første gang i det prestisjetunge Ed Sullivan Show på amerikansk fjernsyn i januar 1957. Sullivan selv ville ikke ha sangen i sitt show, men måtte gi seg for det argumentet Elvis hadde for å synge den: Han hadde lovet sin mor å synge den!
Mahailia Jackson levde fra 1911 til 1972, og huskes blant annet fra sin framføring av «We shall overcome» under den store borgerettsdemonstrasjonen foran Lincoln-monumentet i Washington i 1963.
Hun var gospeldronningen framfor noen, og en nær venn av Thomas Dorsey.
Det var også Ruth Reese, som bodde i Norge de siste 40 årene av sitt liv, og selv var en stor sangerinne.
Arven fra negro spiriuals
Det er lett å spore arven av den musikken de amerikanske slavene skapte, negro spirituals, i tekstene til så vel «Take my Hand», som «Peace in the Valley».
Det er tekster som skuer fram mot det himmelske håpet, og som ber om styrke fram til sangeren er kommet dit.
«Take my Hand» er den mest personlige, naturlig nok, mens «Peace in the Valley» har en rekke referanser til bibelske metaforer om ulven og lammet som skal beite sammen, om barnet som skal lede dem og om Lammet som skal lyse for oss alle når vi har nådd fram.
Mange kjente amerikanere har sagt at «Peace in the Valley» er deres kjæreste salme.
Martin Luther King jr. var en av disse, tidligere president Lyndon B. Johnson en annen. Johnson hadde bedt spesielt om den skulle synges i hans begravelse.
Publisert på Kristelig Pressekontor i februar 2022